Houtworm herkennen


Houtworm is een verzamelnaam voor verschillende soorten kevers, zoals de boktor, de gewone en de grote houtwormkever of de klopkever. Deze keversoorten knagen in de eerste fase van hun leven als larve graag aan hout om zich met het zaagsel te voeden of om zich in de gaatjes te kunnen verstoppen. Als de larven na 3 tot 5 jaar kevers worden, vliegen ze uit, waardoor er kleine gaatjes (met zaagsel) in het hout ontstaan. In deze gaatjes worden weer nieuwe eitjes gelegd waar larven uitkomen. Zo is de cirkel weer rond. Steeds meer gaatjes, steeds zwakker wordend hout!

Een houtworm herkennen en determineren welke soort het is,  is werk voor de expert. De larven van de keversoorten lijken namelijk allemaal op elkaar. Wel is er een verschil tussen de formaten van de houtwormen. Het is dan ook vooral belangrijk om de aantasting door houtworm in een vroeg stadium  te herkennen.

Aantasting door houtworm herkennen


De houtworm, de larvefase van de keversoorten, knagen gaatjes in hout. De larven vreten zich letterlijk een weg door het hout. Wanneer de larve zich weer ontwikkelt heeft tot kever, knaagt het zich een weg naar buiten. Dát zijn de karakteristieke ronde gaatjes met zaagsel (molm) die u in het hout ziet. Dat zijn de zogenaamde 'uitvliegopeningen'.  Wanneer u deze gaatjes ziet, is het belangrijk om snel actie te ondernemen om ernstige schade aan de houten constructie van uw woning te voorkomen.

U kunt aantasting door de gewone houtworm herkennen doordat u gaatjes van 2 tot 4 millimeter groot in het hout ziet. Meestal treft u de gaatjes aan in het zachtere gedeelte van onbehandeld hout van loofbomen en naaldbomen. De grote houtworm maakt logischerwijs grotere gaatjes in het hout, wel 3 tot 6 millimeter. En de grote houtworm knaagt graag in eikenhout.

De larve van een houtworm herkennen wordt wat lastiger. Vaak laat de larve zich niet zien. Maar als u een vaal wittig tot bruin gekeurd wormpje op uw hout ziet zitten, met al wat gaatjes in de omgeving van dat wormpje, dan kunt u het beste meteen de telefoon pakken om een inspectie te laten uitvoeren.

 

De houtworm zo snel mogelijk laten bestrijden!


Heeft u houtworm ontdekt en bent u op zoek naar een houtwormspecialist? Dan bent u bij Vermex aan het juiste adres. We hebben inmiddels al in talloze woningen, garages en kantoren houtworm bestreden. Bel ons voor een vrijblijvende inspectie en offerte. Tel: 035-5447638. Wij zijn ook ‘s avonds en in het weekend bereikbaar.

Na een grondige inspectie waarbij we kijken om welke houtworm het gaat en wat de staat van de aantasting is, geven wij u een eerlijk advies. Wanneer het verstandig is om te bestrijden, krijgt u van ons een heldere offerte. Wij bestrijden zorgvuldig én leveren de ruimte(s) weer netjes op.

Houtworm herkennen

Houtworm bestrijden

Wij zorgen voor effectieve bestrijding van houtworm en boktor. Wilt u weten hoe dat in zijn werk gaat? Lees hier hoe wij houtworm bestrijden.

Houtworm voorkomen

Na bestrijding geven wij 5 jaar garantie! Maar natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Lees hier hoe houtworm voorkomen kan worden.

Bouwkundige keuring

Voor de aan- of verkoop van een woning is een rapport over de staat van het hout en de houten constructies van belang. Lees hier hoe wij u van een Houtworm rapport kunnen voorzien.

Wilt u door ons gebeld worden? Laat uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u terug.