Een wespennest verplaatsen, kan dat?

Met regelmaat krijgen wij de vraag “Kunt u het nest niet weghalen en ergens anders heenbrengen”. Een goede vraag, want wespen zijn natuurlijk nuttige dieren en hoe minder er bestreden hoeft te worden, hoe beter. De wespennesten die ‘verstopt’ zitten ,bijvoorbeeld in spouwmuren of in de grond, zijn niet te verplaatsen, daar kunnen we kort over zijn. Maar over het verplaatsen van een wespennest waar je de bol duidelijk van ziet hangen, zijn de meningen over verdeeld.

Wespen in een vogelhuisje
Maar Vermex zou Vermex niet zijn als we dat zelf eens wilde proberen. Hoe mooi zou het zijn als je een wespenvolk kunt redden door het gewoon te verplaatsen? En onlangs kwam het ideale moment voorbij. Een klant had een wespennest in een vogelhuisje en vond het eigenlijk jammer dat het bestreden moest worden. Maar hij had kleine kinderen en het was te gevaarlijk om het te laten hangen. We hebben het toen ’s avonds laat, wanneer de meeste wespen in het nest zitten, met vogelhuisje en al meegenomen. Op de lege plek hebben we een oud vogelhuisje neergehangen met een héél klein beetje bestrijdingsmiddel. De wespen die niet in het nest zaten en dakloos waren geworden, werden zo alsnog bestreden. De overige wespen gingen mee naar huis. Mijn vrouw had zo haar twijfels over een wespennest, maar ach, je moet wat over hebben voor een gedegen onderzoek. De volgende dag had onze klant al geen last meer van wespen. In zoverre was onze missie geslaagd. Het wespennest hadden we op ons dakterras neergehangen. En ja, er vlogen gewoon wespen in- en uit. En ook enkel dagen daarna, bleef het een komen en gaan van wespen. Ons experiment is geslaagd. Was het geluk of toeval? Voor echt onderzoek heb je aan één wespennest natuurlijk niet genoeg, maar het smaakt naar meer.

NB: We raden niet aan om zelf wespennesten te gaan verplaatsen, zéker niet wanneer de nesten al wat groter zijn. Je hebt namelijk beschermende kleding nodig (de wespen willen hun nest beschermen) én je houdt vaak op de oude plek van het nest  wat ‘dakloze’ wespen die doelloos rondvliegen en die zo overlast veroorzaken.

 

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Ongedierte? Bel 035 - 544 76 38

Wilt u door ons gebeld worden? Laat uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u terug.