Ratten overlast en bestrijding

Vermoedt u ratten of heeft u ze binnen of in de tuin zien lopen? Wij kunnen ze voor u bestrijden én voor u onderzoeken wat de oorzaak is.

Waarom Vermex?

✓ inspecteert waarom u rattenoverlast heeft

✓ stemt de bestrijdingsmethode af

✓ werkt preventief om herhaling te voorkomen

✓ werkt schoon en netjes

✓ heeft meer dan 20 jaar ervaring!

Rattenoverlast bestrijden

Goed vooronderzoek voor een succesvolle bestrijding

Heeft u een rat opgemerkt door gerommel tussen het plafond, boven op zolder, onder de vloer, in de kruipruimte, ruikt u een vreemde lucht, ziet u graafsporen, verzakt straatwerk of heeft u een rat gezien rondom uw woning of bedrijfspand. Wij helpen u graag.

De zwarte rat, bruine rat, woelrat en muizen vallen allemaal onder de knaagdieren. Wij richten ons hier op de bruine rat. Dit is de meest voorkomende rat in Nederland. De kenmerken van de bruine rat zijn belangrijk om te begrijpen waarom bij overlast bepaalde werkzaamheden wel of juist niet moeten gebeuren.

  • Ratten zijn cultuurvolgers. Overal waar mensen zijn, kunnen ratten voorkomen. Ze zijn zeer succesvol. Ze vinden bij mensen wat ze nodig hebben zoals; voedsel, schuilgelegenheid en een plaats om hun nest te bouwen.
  • Ratten zijn neofoob. Dat betekent dat ze bang zijn als er iets verandert in hun omgeving. Nieuwe dingen worden daardoor een tijd gemeden. Jonge ratten hebben hier minder last van omdat ze nieuwgieriger en nog onbesuisd zijn en mogelijk naar nieuw of een eigen gebied opzoek zijn.
  • Een rat kan alles eten, maar is wel kieskeurig in wat hij eet, want het kan ook iets verkeerds zijn.
  • Ratten zijn zeer behendig; ze kunnen goed zwemmen, klimmen, springen en graven. Een rat kan namelijk prima drie meter graven. Langs worteldoek of leidingen zelfs nog verder.
  • Een rat heeft in stedelijk gebied een territorium met een straal van zo’n 250 meter. In landelijk gebied kan dit oplopen tot 2 kilometer! Daarbij houden ze zich niet aan perceel- of eigendomsgrenzen
  • Een bruine rat wordt niet voor niets rioolrat genoemd. Uit onze ervaring is gebleken dat overlast van ratten in stedelijk gebied tot 98% te herleiden is naar een defect in de riolering, Droogweerafvoer (DWA) en hemelwaterafvoer (HWA) of problemen met drainagebuizen, vetputten of oude, loze leidingen.

Bestrijding

Wij kunnen de ratten voor u bestrijden met verschillende vangmiddelen; klemmen, klapvallen, doorloopkooien, vangkooien, drukkooien. Het gebruik van vangmiddelen moet gecontroleerd worden, in eerste instantie kan dit door u zelf dagelijks gecontroleerd worden waarbij u ons op de hoogte houdt.

Daarnaast kunnen wij ook honden inzetten bij het vangen van ratten.

We kunnen ook bestrijdingsmiddelen (rodenticiden) inzetten. Bij het gebruik van bestrijdingsmiddelen zijn er (wettelijk) meerdere bezoeken nodig. Dit plaatsen we op een veilige en verantwoorde wijze. We zorgen dat het discreet en veilig voor kinderen en huisdieren wordt geplaatst. We laten ook de gegevens van het gebruikte middel bij u achter zodat u beschikt over de juiste documenten

Afhankelijk van de hoeveelheid ratten en de situatie wordt er een afweging gemaakt voor welke methode gekozen wordt.

Vooronderzoek

Voor een succesvolle bestrijding is vooronderzoek nodig. Waar ervaart u de overlast? We stellen vast of het gaat om de bruine rat. Dit doen we o.a. door de keutels te bekijken. Ratten kun je ook ruiken. Ze hebben een hele specifieke geur. We bekijken de situatie en de omgeving en stellen ook vast of de ratten zich binnen en/of buiten bevinden.

Wanneer de ratten zich in gebouwen bevinden, zijn de kruipruimte(s) en de zolder (met name achter de knieschotten) de plaatsen waar ze graag zijn. Deze overslaan tijdens het vooronderzoek is een gemiste kans. Er kan een kruipruimte-onderzoek uitgevoerd worden. We controleren of er ratten zijn, kijken naar graafsporen, hoe ze zich eventueel verplaatsen via openingen in muren en onder funderingen en of er een defect aan de zichtbare afvoerleidingen te zien is.

Ook het buitenterrein is van belang om te onderzoeken. Zijn er graafsporen of verzakkingen van straatwerk langs de gevel of elders op het perceel? We kijken verder naar voedselaanbod (fruitbomen, zaden en voerplaatsen). En schuilgelegenheden zoals composthopen, en zolders van schuurtjes. Voor grote terreinen kunnen onze honden worden ingezet voor het zoekwerk.

De uitkomsten en adviezen naar aanleiding van het vooronderzoek worden mondeling met u doorgenomen. Indien gewenst, kan er een rapport worden gemaakt.

Werkzaamheden onderzoek

Plaatsen waar graafsporen en/of verzakt straatwerk zijn geconstateerd, worden uitgegraven om de onderliggende oorzaak te achterhalen en mits mogelijk direct te herstellen.

Rookproef

Wanneer de kruipruimte niet is te inspecteren of er moeten ook niet zichtbare delen van het riool gecontroleerd worden, dan kan er een rookproef (rookdetectie) uitgevoerd worden. Met een rookproef wordt er speciale rook vanaf het ontstoppingspunt via de riolering naar de woning geblazen. Waar rook naar boven komt, bevindt zich een defect in de riolering. Via het ontstoppingspunt, worden alleen de leidingen bereikt die daarop aangesloten zijn. Oude, loze leidingen worden hiermee niet gecontroleerd of gevonden, deze vind je alleen door te graven.

Bij de gemeente kan opgevraagd worden waar de riolering loopt en waar het ontstoppingspunt zich bevindt. Oudere tekeningen geven aan waar oudere (loze) leidingen gelopen hebben.

Wering en preventie

Het is belangrijk dat er nagedacht wordt over wering en preventie. Biedt een huis en/of tuin mogelijkheden voor ratten in de vorm van voedsel, schuil- of nestgelegenheid? Een tuin kan schuil- en nestgelegenheid bieden door bijvoorbeeld bladafval, composthopen of houtschuurtjes en kan een rat van voedsel voorzien met bijvoorbeeld voer uit dierverblijven en zaden, nootjes en fruit van bomen en struiken.

Ratten kunnen binnenkomen via openingen vanaf 12mm groot. Denk aan gebreken in de gevel, zoals te grote ventilatie-openingen en ruimtes rondom binnenkomende leidingen. Daarnaast kunnen ze ook o.a. via spouwmuren, onder funderingen en begroeiing aan de gevel, via overhangende takken, daken en dakgoten de woning binnenkomen.

Voordat er rigoureuze maatregelen worden genomen met betrekking tot weren, is het verstandig éérst te bestrijden. Bij grote wijzigingen in de omgeving, wijzig je de looproutes en gewoontes van de ratten waardoor het lastiger wordt om ze te vangen. Dus éérst bestrijden en daarna weren.

Nazorg

Na alle genomen maatregelen, is het raadzaam om nog een periode te monitoren om de eventueel ingesloten ratten weg te vangen en uit te sluiten dat er nog een derde oorzaak is. Wanneer blijkt dat een mogelijke derde oorzaak buiten het onderzochte terrein ligt, moeten er aanvullende maatregelen genomen worden.

Waar bent u naar op zoek? 


Vermoedt u een rat? 

Heeft u keutels gevonden of zelf iets gevangen en wilt u graag weten of het om ratten gaat? Wij helpen u graag. Wat wij nodig hebben is enkele scherpe foto's van het beestje of de keutels. Vul het determinatieformulier in en mail / verstuur het samen met de foto's.

Acute bestrijding

Heeft u ratten ontdekt en wilt u een bestrijding met vang- of bestrijdingsmiddelen? Of bent u op zoek naar informatie over ratten vangen met honden?

Waarom heeft u ratten? 

Bestrijden is goed, maar vaststellen waaróm u ratten heeft, is nog beter. Het vaststellen én oplossen van de oorzaak leidt tot een duurzaam resultaat. Wij hebben de kennis én juiste apparatuur in huis voor een gedegen onderzoek.

Preventie

Preventie van ratten is de beste en meest milieuvriendelijke bestrijding. Tijdens een inspectie, controleren wij uw buitengevel om te kijken of weringsmaatregelen nodig zijn. Wij zijn dé experts op het gebied van bouwkundige preventie. Zo maken wij uw gevel dicht zónder dat het uw gevel ontsiert. Wij gebruiken daarbij duurzame materialen zoals RVS en voegspecie (cement, zand en water). Ventilatieopeningen schonen wij op en maken wij dicht met standaard roosters of maatwerk van eigen fabricaat.

Wilt u door ons gebeld worden? Laat uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u terug.