De eikenprocessierups

Wat zijn ze prachtig, die eiken. Zéker als ze vol in het blad staan. Helaas krijgen we de laatste jaren steeds vaker te maken met de eikenprocessierups. De haren van deze rups kunnen allergische reacties veroorzaken zoals rode bultjes en jeuk. Ook kunnen ze oog- en luchtwegproblemen geven. De brandharen van de Eikenprocessierups zijn niet alleen voor mensen, maar ook voor huisdieren gevaarlijk.

Zijn eikenprocessierupsen altijd gevaarlijk? 

Nee, die beruchte brandharen die de klachten veroorzaken, verschijnen pas na de derde vervelling, wanneer ze in het vierde larvale stadium zitten. Die lange witte haartjes die je daarvoor ziet zitten, veroorzaken nog geen klachten. Vanaf april tot augustus kunnen de brandharen overlast veroorzaken. De haren kunnen tot wel 8 jaar lang allergische reacties veroorzaken!

Is de processierups nieuw in Nederland?

Vooral dit jaar ( 2019) is de overlast erg groot. Maar al in 1800 waren de eerste bestrijdingsacties!

Eikenprocessierupsen bestrijden

Ga eikenprocessierupsen nooit zelf bestrijden. Bestrijdingsmiddelen of wegbranden zijn op het moment dat ze de brandharen hebben, niet effectief en geven vaak zelfs meer overlast omdat de brandharen zich verspreiden. Een goede manier is om de rupsen op te zuigen. Schakel hiervoor altijd een professionele ongediertebestrijder in. Deze heeft de juiste ‘stofzuiger’ en de juiste beschermende kleding om dit correct uit te voeren.

Dennenprocessierups

Een gelijksoortige rups, de dennenprocessierups, is ook aan een opmars bezig. Deze rupsen zitten nu nog in België en Frankrijk, maar het verbaast ons niet als we de aankomende jaren ook deze rups op bezoek krijgen in Nederland!

 

 

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.

Ongedierte? Bel 035 - 544 76 38

Wilt u door ons gebeld worden? Laat uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u terug.