Ratten herkennen


Hoe weet u of u last heeft van een rattenplaag? Is het een kat die aan de vuilniszak heeft zitten krabben of een rat die 's nachts op zoek is gegaan naar voedselresten?

De bruine rat


Bruine rat rattenbestrijding

De bruine rat (Rattus norvegicus) is de meest voorkomende rat in de Nederlandse huishoudens. Ongewenst weliswaar. De bruine rat is een uitstekende springer, klimmer én zwemmer. Een bruine rat kan wel 150 (!) nakomelingen per jaar voortbrengen. Ze bouwen hun nesten op beschutte plaatsen, in kelders of onder woningen, in kruipruimten en schuren. Een vrouwtje kan zo'n 15 nestjes van 8 a 10 jongen per jaar krijgen. Een volwassen bruine rat is ongeveer 20 tot wel 30 cm lang en kan wel een halve kilo wegen.

Een rattenplaag herkennen


grijze rat rattenoverlast rattenbestrijding

De keutels van ratten

De keutels van een bruine rat zijn ongeveer een halve centimeter dik en 1,5 centimeter lang. De cilindervormige keutels liggen in groepjes bij elkaar. Als u keutels van verschillende grootte bij elkaar vindt dan is de kans groot dat er sprake is van een plaag (een kolonie). Bel dan direct voor bestrijding van de ratten!

Knaagsporen

Ziet u verse knaagsporen, dan is het zaak meteen actie te ondernemen. De ongediertebestrijder kan inspecteren of het om ratten of een andere knaagdier gaat dat overlast veroorzaakt.

Voetsporen, rattenprenten

Heel herkenbaar zijn de voetsporen van een rat. Deze worden ook wel rattenprenten genoemd. De voor en achterpoten verschillen namelijk van elkaar. Aan de voorpoten heeft de bruine rat 4 tenen en aan de achterpoten 5. De teentjes staan los van elkaar en de sporen zijn 2 tot wel 5 cm groot.

 

Ratten herkennen

Ratten bestrijden

Na een grondige inspectie weten we om welke rattensoort en de grootte van de plaag het gaat en kunnen we meteen beginnen met de bestrijding. Lees hier hoe wij ratten bestrijden.

Ratten bestrijden met een hond

Honden, in het bijzonder Border Terriers, zijn hele goede rattenvangers. Vermex Ongediertebestrijding heeft hond Joep opgeleid om mee op rattenjacht te gaan. De hond als rattenvanger is snel, effectief en zeer milieuvriendelijk. Lees hier meer over de hond als rattenvanger.

Problemen die ratten veroorzaken

Ratten kunnen ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Weil en Paratyphus. Onder het vee kan de bruine rat de ziekten van pseudovogelpest, trichinosis, de varkenspest, en de ziekte van Aujeszky overbrengen. Maar ook kan de rat knaagschade aan kabels en buizen veroorzaken en zelfs verzakkingen in het straatwerk.

Preventie van ratten

Preventie van ratten is de beste en meest milieuvriendelijke bestrijding. Wij maken uw gevel dicht zónder dat het uw gevel ontsiert. Wij gebruiken daarbij duurzame materialen zoals RVS en voegspecie (cement, zand en water).  Ventilatieopeningen schonen wij op en maken wij dicht met standaard roosters of maatwerk van eigen fabricaat. Lees hier hoe wij te werk gaan.

Wilt u door ons gebeld worden? Laat uw telefoonnummer achter, dan bellen wij u terug.